Чему ме је научила ванредна ситуација

Сматрам да је човечанство одавно изгубило прави смисао о поимању идеје о солидарности, хуманости и добродушности. Критички посматрајући сопствене ставове, закључила сам да је једним делом то почело да утиче и на мене. Из тог разлога сам, као будући медицински радник, одлучила да се ангажујем у новонасталој ситуацији и да почнем да волонтирам.

За овај корак одлучила сам се како бих помогла онима којима је помоћ неопходна и да бих доказала да се величина људскости огледа управо у давању и жртвовању за другог. За мене лично ово је једно поучно и оплемењујуће искуство које бих волела да и други стекну. Сматрам да свака особа треба да буде свесна да је она као јединка одговорна за опстанак целог друштва. У складу са тим треба да поштује савете и придржава се правила која су донета за опште добро.

Тренутну ситуацију треба да искористимо да се освестимо и по питању очувања планете. Одговорним еколошким понашањем можемо много постићи. Сведоци смо тога како се сада, услед застоја саобраћаја и индустрије, природа регенерише од свих патњи које јој је цивилизација нанела. Уколико након престанка ванредног стања будемо наставили да водимо рачуна о хигијени, о очувању природе, ако не будемо бацали отпатке где год стигнемо – биосфера ће се обновити.

Пандемија вируса короне нас је изненадила. Моја размишљања о одабиру факултета заменила је брига о слабима и незаштићенима. Можда ће ми ова ситуација ипак помоћи да се определим, јер сам схватила да је највећа вредност помоћи другоме и бити хуман.