Ученици првог разреда наше школе су 14. 11. 2019. године у пратњи професора историје Немање Јеремића и професорке српског језика и књижевности Вање Митић посетили Музеј Српске православне цркве на Косанчићевом венцу.

Прваци су имали прилику да се упознају са бројним уметничким делима наше средњовековне уметности. У сталној поставци Музеја налазе се предмети који су од непроцењивог значаја за српску историју, културу и уметност. Уметничка дела и предмети који су изложени обухватају период од Стефана Немање и Светог Саве, па све до XVIII и XIX века.

Музејска збирка садржи вредну колекцију рукописних и штампаних књига наше средњовековне писмености, која је ученицима била јако интересантна. Забавили су се трудећи се да прочитају дела која су написана на српскословенском и славеносрпском језику.

Посебно су им се допали експонати од непроцењивог значаја за српску историју: Јефимијина златом извезена Похвала кнезу Лазару, ковчег у коме су се налазиле мошти Стефана Дечанског, оригинална одора кнеза Лазара, као и плаштаница краља Милутина.

Ученици су показали невероватно интересовање за српску средњовековну историју, као и знање из историје и књижевности, а посета је протекла у веома лепом расположењу.