Ученици првог и другог разреда наше школе имали су прилику да у уторак 08.10.2019. године посете Музеј науке и технике у Добрачиној улици у Београду.

У пратњи наставнице српског језика и књижевности, Марије Стаменковић и наставнице физике, Јасмине Штављанин и уз стручну помоћ водича Милене Видосављевић, ученици су разгледали сталну поставку Музеја која броји преко четири стотине предмета из фонда Музеја и која приказује технолошки развој и његов утицај на живот људи. Занимало их је како су изгледали кућни апарати, телевизори, фотоапарати и стоматолошка ординација из средине прошлог века, како се штампало без штампача, како се пловило парним бродовима, а водич је стрпљиво одговарао на њихова питања, водећи их кроз четири целине поставке: точак – машина – мотор, комуникација, човек и техника, мера и број.

Највише пажње привукла им је научна играоница која промовише учење кроз откривање, учествовање и непосредан контакт с научним изазовима. Интерактивни експонати приближили су им феномене из области физике, астрономије, математике, биологије, психологије и логике на забаван начин. Ту су мерили своју масу на свакој планети, огледали се у необичним огледалима, осетили снагу центрифугалне силе, играли необичне друштвене игре. Највише времена провели су у кривој соби, где су имали прилике да провере свој осећај за равнотежу и где је настао највећи број фотографија.

Захваљујемо се Музеју на сјајној добродошлици и једва чекамо да дођемо поново!

Јасмина Штављанин
Марија Стаменковић