Ученици наше школе, у пратњи професорки српског језика Марије Стаменковић и Вање Митић, имали су прилику да 26.12.2019. године посете Народни музеј у Београду. Циљ ове посете био је да се ученици упознају са Мирослављевим јеванђељем, које, по прописима, сме бити изложено и доступно очима посетиоца само десет дана у току једне године.

Осим Јеванђеља, ученици су имали прилику да, уз стручно вођење кустоса музеја, погледају и сталну поставку музеја. Акценат је стављен на српску средњовековну уметност, српско сликарство XVIII и XIX века, као и модерно сликарство и уметничка дела светски познатих сликара. Посебну пажњу им је привукло дело Глава жене Пабла Пикаса, слика из 1909. године на којој је приказана велика Пикасова љубав, Дора Мар.

Након обиласка сталне поставке, ученици су се у посебној просторији упознали са чувеним Мирослављевим јеванђељем, најстаријим српским илустрованим ћириличним рукописом. Ово капитално дело српске културе настало је у XII веку. Писано је на пергаменту, а садржи 181 лист у кожном повезу. Богато је украшено, са карактеристичним иницијалима и илуминацијама. Настало је по наруџбини хумског кнеза Мирослава, брата великог жупана Стефана Немање. Године 1979. проглашено је за културно добро од изузетног значаја, а у јуну 2005. године уписано је на листу УНЕСКА Памћење света.

Ученици су пре посете музеју били упознати са карактеристикама и значајем Мирослављевог јеванђеља. Радознали и пуни поштовања према овом делу, једном од значајнијих симбола наше средњовековне културе, били су захвални на прилици да својим очима виде оно што су до тада могли видети само на страницама уџбеника.