Дана 13. 11. 2019. ученици наше школе су у пратњи професорки српског језика и књижевности, Марије Аћимовић и Вање Митић, посетили Српску академију наука и уметности. Том приликом обишли су легат вајарке Олге Јеврић, где се налази чак 147 скулптура малог и средњег формата. Језгро легата чине скулптуре са прве самосталне изложбе ауторке, а стална поставка обухвата скулптуре настале од 1958. до 1998. године.

Осим тога, видели су и спомен-собу Марка Ристића, у којој се, осим његових личних ствари, налази и библиотека овог писца и критичара. Библиотека, која је у Академију пренета 1998. године, највећа је у целини очувана приватна библиотека из периода надреализма, због чега је данас од непроцењивог значаја за српску науку и културу. Између осталог, у њој се налази комплетно издање Дидроове енциклопедије у 35 томова, бројна француска надреалистичка издања, као и књиге пуне Ристићевих маргиналија, које сведоче о невероватном унутрашњем животу овог надреалисте.

Веома их је заинтересовао и легат Милутина Миланковића, који је у посед Академије дошао још 1954. године. У овој соби чувају се његов радни сто са столицом, кожна гарнитура, као и оригиналне полице за књиге, рађене у Бечу по Миланковићевој идеји. Ту је и вредна библиотека од око 800 вредних и ретких наслова из различитих научних дисциплина. Осим тога, ученици су имали прилику да виде и Миланковићеву бисту, као и одређени број уметничких дела која се ту налазе.

У обилазак је била укључена и посета Библиотеци САНУ, читаоници, као и простору за рад академика. Нарочито им се допала библиотека Данила Киша, са чијим су животом и делом од раније упознати, као и оригинални примерак Српског рјечника Вука Стефановића Караџића из 1818. године, који је изложен у Академији.

Осим тога што су научили понешто о нашим познатим академицима и самом раду САНУ, ученици су и уживали у посети Академији. Пуни утисака вратили смо се у школу, у нади да ћемо ускоро поново имати прилику да посетимо ову институцију.