Посета Фестивалу науке

Ученици наше школе су имали прилику да дана 06.12.2019. на Београдском сајму посете највећу манифестацију у области промоције науке и образовања, Фестивал науке.

У пратњи наставнице физике Јасмине Штављанин, наставница хемије Мелинде Османи и Марије Обрадовић, ученици су се на једноставан и забаван начин упознали са комплексним научним феноменима. Тема овогодишњег 13. фестивала је „Разоткривање“, који је био посвећен разбијању заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа.

Ученици су највише времена провели на поставци о томе како оптичка сочива, стакло и дихроични филтери преламају светлост око нас и тиме чине свет богатијим и занимљивијим. Такође, ученици су имали прилику да се, кроз хемијске експерименте који је пратио забавни шоу на бини, упознају са квалитетом хране коју свакодневно конзумирају и разоткрију њихов састав, а тиме и квалитет различитих прехрамбених производа.

Једнаку пажњу ученицима и њиховим наставницима су привукле поставке о саветима за здрава, лепша и боља плућа, затим царство бактерија и њихов однос са људском врстом, од којих су неке постале највећи човеков заштитник, а неке највећи непријатељ, као и психолошки тестови за процену личности и психолошког профила.

На Фестивалу науке је највећу пажњу како наших, тако и ученика других школа, привукла тема о томе како то да од једне јајне ћелије настаје живот.

Уз велику захвалност Београдском сајму и домаћинима Фестивала, прижељкујемо нове сусрете са науком и научним достигнућима и наредних година, у којима ће уживати нове генерације наших ученика.