Наши ученици у финалу литерарног конкурса

Епидемија вируса корона није зауставила наше ученике, ни спутала њихов напредак. Током ванредног стања наставили су да нижу сјајне резултате.

Ученици првог разреда, Владимир Мартиновић (I3) и Јована Павић (I1) нашли су се међу 14 финалиста литерарног конкурса под називом „Планета дише у истом ритму”, који је расписала организација „Наставничка мрежа током пандемије”.

Прозни радови Владимира и Јоване инспирисани су ситуацијом у којој се тренутно налазимо: сва нелагодност, тескоба и страх могу се приметити у њиховим речима. Ипак, оно што је најважније: они буде наду да ће све ускоро проћи, буде радост, уче нас да се радујемо ситницама и да у овој атмосфери панике и страха ипак пронађемо светлост. Зато су нам ови радови толико значајни.

Радујемо се што су труд и таленат наших ученика препознати и награђени, и верујемо да је ово тек почетак, да ће наставити да нижу успехе. А до тада, можемо још једном прочитати награђене радове:

Јована Павић I1

Владимир Мартиновић I3

Ученици наше школе учествовали су на такмичењу из Енглеског језика и том приликом постигли значајне резултате. Честитамо Давиду Љубојевићу, ученику Филолошке гимназије, на освојеном трећем месту и пласману за учешће на Републичком такмичењу. Овом приликом похваљујемо и Марију Дивљан (Филолошка гимназија), Николин Николину (Општа гимназија) и Катарину Милошевић (Гимназија за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику) за учешће на такмичењу и постигнуте запажене резултате.

Управа школе

Софиа Тепшић Робледо ̶ наградно путовање у Беч

Софиа Тепшић Робледо, ученица четврте године наше школе, освојила је прво место на такмичењу Wilkommen из енглеског језика, а као награду добила је путовање у Беч.

Софиа је у престоници Аустрије провела читав викенд. У обилазак је било укључено панорамско разгледање града, као и посета Катедрали Светог Стефана, Шенбруну, па и одлазак у забавни парк Пратер.

По повратку у Србију, Софиа је поделила своје утиске са нама: „Дестинација је сама по себи врло лепа и привлачна. Довољно је рећи Беч па да вам све буде јасно, место које ме изнова и изнова све више одушевљава. Морам признати да, целокупно гледано, немам скоро никаквих замерки, осим да смо мало временски били ускраћени. Али, упркос кратком боравку, сам пут је био јако пријатан и успели смо доста тога да видимо и обиђемо у граду. Овим путем волела бих да се захвалим свима из Wilkommen центра на најбољој награди, путовању. Ово је било једно лепо и незаборавно искуство.“

На градском такмичењу из биологије ученица наше школе Ђоровић Николета освојила је завидан број поена. Похваљујемо залагање у учењу и честитамо на постигнутом успеху.

Управа школе

Окружно, односно, градско такмичење ученика IV разреда средњих школа одржано је 18. марта 2018. године у Деветој гимназији „Михаило Петровић Алас“. На такмичењу је учествовао и ученик наше школе, Владимир Берић, који је освојио знатан број бодова.

Владимир је ученик четврте године Филолошке гимназије, који је рођен и одрастао у Аустралији, те је учењу енглеског језика посвећен готово од самог рођења. Отуда и љубав према енглеском језику и жеља, воља, спремност и одлучност да непрекидно ради на усавршавању стечених знања из ове области, као и усвајању нових. Стога је било и очекивано да ће на градском такмичењу из енглеског језика бити један од такмичара у специјалној категорији. Освојио је изванредних 27 поена, што је и те какав успех, док је максималан број освојених поена у истој категорији 37. Милијана Виторовић Николић, професорка енглеског језика која је организовала часове додатне наставе у циљу припреме за такмичење, поносна је на Владимиров успех.

Честитамо Владимиру и колегиници Милијани на уложеном труду, преданом раду и такмичарском духу! Нарочито нам је драго што су инспирисали и бројне друге амбициозне ученике да већ следеће школске године крену стопама успешних ученика наше школе

„Није знање знање знати, већ је знање знање дати“, мисао је сваког посвећеног професора, који свој посао обавља са једним циљем – помоћи ученицима да обрађено градиво разумеју, усвоје и, на крају, примене. Један од таквих професора јесте и наша колегиница Александра Јовановић, професорка анатомије и физиологије.

Преданим радом мотивисала је једног од својих врло знатижељних ученика, Марију Поповић, ученицу прве године смера ФАРМАЦЕУТСКИ ТЕХНИЧАР, да заједно започну припрему за такмичење из наведеног предмета. „Додатне часове одржавале смо годину дана. Задовољне смо бројем освојених поена. Од укупно педесет осам учесника, Марија је освојила завидно четрнаесто место. Од могућих 190 поена Марија је имала чак 140, што је огроман успех, нарочито имајући у виду чињеницу да је максималан број освојених поена 170“, истиче професорка поносно, коментаришући успех који је Марија постигла на овогодишњем, двадесетом по реду Међународном такмичењу из анатомије и физиологије, одржаном у Краљеву.

Као и њена професорка, и Марија је задовољна бројем освојених поена и видно срећна што је учествовала на такмичењу. Знајући Марију, уверени смо у то да је ово тек прво у низу бројних такмичења која је очекују током четворогодишњег школовања, а која ће јој у великој мери помоћи да упореди стечена знања са својим вршњацима и додатно је инспирисати да развија такмичарски дух и усавршава радне навике.

Колектив Средње школе „Свети Сава“ још једном честита Марији и професорки Александри на постигнутом успеху. Хвала вам што сте представиле нашу школу у најбољем светлу!

Барбара Петрић, ученица наше школе, освојила је прво место на ликовном конкурсу за средњошколце са темом Солидарност на делу у организацији неформалне омладинске групе Хајде да.. у оквиру волонтерског програма Млади су закон подржаног од Центра за грађанско деловање, а финансирано од стране Министарства омладине и спорта. Барбара својим цртежом осликава идеју да човек треба да помаже и дели са другима оно што има, без обзира на сопствене могућности. Честитамо Барбари и жељно очекујемо њене нове цртеже и награде.

Управа школе

Ученица другог разреда наше школе, Софиа Тепшић Робледо, средином маја ове школске године је, на задовољство својих наставника, учествовала у излагању радова у Регионалном центру за таленте Београд ИИ. За њен истраживачки рад под називом ВЕТРОПАРКОВИ – Енергија ветра чланови комисије су имали само речи хвале.

У овом истраживачком раду писала је о заштити животне средине, конкретно, о ветру као обновљивом извору енергије, о његовом утицају на околину и живи свет, ради одређивања позитивног и негативног утицаја коришћења ветропаркова и ветротурбина на животну средину.

У самом истраживању поставља се низ питања – да ли су ветропаркови заиста добри у смислу мање количине загађења, колика је количина енергије коју могу произвести и колико су просторно ефикасни. Поред ментора, Софиа је имала прилику да има стручну подршку професора др Слободана Вукосавића са Електротехничког факултета у Београду, који јој је своје коментаре дао у циљу истраживања услова постављања ветропаркова у Србији. Према овом истраживању, Софиа закључује да је коришћење снаге ветра врло ефикасно, али само као додатни облик производње електричне енергије. Након сазнања да се претпоставља да ће сирова нафта бити доступна, према досада откривеним налазиштима, за 15 до 20 година, а угаљ и гас нешто касније, док је употреба нуклеарног горива, којег има довољно, недовољно безбедна, намеће се закључак да је значајно исраживање ефикасних начина коришћења енергије ветра. У нашој земљи су велики потенцијали за поставку ветротурбина, али би већи акценат требало ставити на исправну комбинацију са соларним панелима.

Успех рада комисија је оценила бројем бодова 46 од максималних 50, што све нас чини врло поноснима. На овај начин похваљујемо ученицу и желимо јој успеха у даљим истраживањима!

Литература:

1. Wинд Поwер бy РП Сиегел.

2. www.грађевинарство.рс (портал грађевинске индустрије) Цоммунитy Греен Енергy. Ассессмент оф сустсинабилитy индицаторс фор ренеwабле енергy тецхнологиес.

3. www.грађевинарство.рс (портал грађевинске индустрије) Цоммунитy Греен Енергy.

4. Емилиен Симонот Асоциацион Емпресариал Еолица (АЕЕ).

5. Цоммунитy Греен Енергy.

6. www.грађевинарство.рс