СРЕДЊА ШКОЛА
"СВЕТИ САВА"
Нушићева 12a/I, БЕОГРАД
АКРЕДИТАЦИЈА 022-05-00086/2012-03
ЗАПОШЉАВАЊЕ У НЕМАЧКОЈ И АУСТРИЈИ
Међутим, највећу вредност особље школе посвећује духовном богаћењу својих ученика, чему је обилазак Авале доста допринео. Монументално обележје Београда, његов верни чувар и грађевина која град најављује километрима далеко - Авалски торањ, један је од објеката који су посећени. Иако је већина деце упозната са карактеристикама овог архитектонског дела, обилазак торња и вожња до врха, одакле се види велики део Шумадије, представљали су предивно искуство за свакога. Недалеко одатле, на самом врху планине, налази се споменик Незнаном јунаку. Ученици су са интересовањем слушали потресну причу о јунаку из рата који није могао бити идентификован, иако је свој живот положио за своју и нашу земљу. Нажалост, ово је само један од бројних војника са сличном судбином које тешка повест нашег народа није штедела, па им се он одужио подизањем овог импозантног споменика, који красе каријатиде у виду жена у народним ношњама из свих крајева бивше Југославије. Занимљиво је да је овај маузолеј саграђен по пројекту афирмисаног уметника, вајара Ивана Мештровића од најквалитетнијег јабланичког гранита. Помен о страдању јунака из Првог светског рата особито је пригодан данас, када се обележава век од  овог историјског догађаја. Многи ученици нису били упознати са локацијом средњовековног града Жрнова, чији су остаци смештени на падинама Авале.

Засићени знањем и уморни од целодневне шетње, коју су пратиле и спортске активности, ученици су се у поподневним часовима упутили у Београд. Сутра је био радни дан и требало се спремити за нове школске изазове
.
Излет на Авали - март 2017.


Прве дане пролећа ученици Средње школе „Свети Сава” искористили су за активан одмор у природи приликом излета на планину Авалу. Топло време и позитивно расположење ђака учинили су овај обилазак околине Београда незаборавним. Предах од школских обавеза и напорног рада, деца су нашла у загрљају ове питоме планине, која им је пружила много могућности за дружење и упознавање са природним и културноисторијским богатством овог дела Шумадије.

Излет је почео у јутарњим сатима када су се ђаци и наставници обрели на падинама планине, уз изазов да пешице савладају њене стрме путељке и упознају се са њеним најскривенијим куцима. Посебну радост ученицима пружила је прилика да ослушну буђење природе и долазак најлепшег годишњег доба. Њихов пријатан жагор и весела граја оживели су ову планину која је током зимских месеци била усамљена. Богатство флоре, особито дугачке борове шуме и љубичице, чијим мирисом одише цео простор, улепшали су шетњу и пробудили знатижељу деце. Авала је нижа планина коју насељава око шестсто биљних врста и на којој се сусрећу ветрови различите јачине, што чини њену климу изузетно здравом и погодном за одмор и рекреацију. Брига о здрављу и потреба за физичком активношћу јесу обавезе којима се деца треба научити и о чему се у нашој школи особито води рачуна.

Copyright © 2017. by Srednja škola SVETI SAVA      e-mail: sssvetisava@yahoo.com